کاوش موضوع اقتصاد دانش محور
صفحه اصلی
اقتصاد دانش محور
اقتصاد دانشبنیان (به انگلیسی: Knowledge-based economy) بهکارگیری دانش برای ایجاد کالاها و خدمات است. بهطور ویژه، به بخش بالایی از کارگران ماهر در اقتصاد یک محل، کشور یا جهان اشاره دارد و این ایده که بیشتر مشاغل نیاز به مهارتهای تخصصی دارد. بهطور ویژه، سرمایه اصلی کارگران، دانش است و بسیاری از مشاغل کارگرانی نیاز دارند که دارای دانشی برای به دست آوردن اطلاعات و ساختن ایدههای جدید نیاز دارند. این برخلاف اقتصاد کشاورزی (جایی که فعالیت اصلی کشاورزی معیشتی است که نیاز اصلی آن کار دستی است) یا یک اقتصاد صنعتی (که تولید انبوه دارد اما در جایی که بیشتر مشاغل نسبتاً غیرماهر هستند). اقتصاد دانشبنیان بر اهمیت مهارت در یک اقتصاد خدماتی تأکید دارد، مرحله سوم توسعه اقتصادی که به آن اقتصاد پساصنعتی نیز گفته میشود. این اصطلاحات مربوط به اقتصاد اطلاعاتی است که بر اهمیت اطلاعات بهعنوان سرمایه غیرفیزیکی و اقتصاد دیجیتال تأکید میکند، که تأکید بر میزان تسهیل فناوری اطلاعات تجارت است.
برای شرکتها، مالکیت معنوی مانند اسرار تجاری، مطالب دارای حق چاپ و فرایند ثبت اختراع در اقتصاد دانشبنیان بیشتر از دورههای پیشین با ارزشتر میشود. انتقال اقتصاد جهانی به اقتصاد دانشبنیان همچنین بهعنوان عصر اطلاعات شناخته میشود و جامعه اطلاعاتی را به وجود میآورد. اصطلاح اقتصاد دانشبنیان توسط پیتر دراکر عنوان فصل ۱۲ در کتاب «عصر ناپیوستگی» (۱۹۶۹) معروف شد که دراکر به اقتصاددان فریتز ماچلوپ نسبت داد، و منشأ آن ایده مدیریت علمی است که توسط فردریک وینسلو تایلور توسعه یافتهاست.
در محیطهای شهری که اقتصاد پیچیدهتر است نسبت به محیط روستایی که مسائل اقتصادی سادگی بیشتری دارند اقتصاد دانش محور بهتر جلوه و تأثیرگذارتر است گرچه بهکارگیری دانش در محیطهای روستایی نیز میتواند بسیار گذار و مؤثر بر رفاه عمومی روستا و جامعه روستا باشد.... بیشتر در ویکی پدیا